Mjuk pepparkaka och pepparkakscrostini

 
Igår var jag på ett födelsedagsfika hos söta Anna som verkligen älskar att fylla år! Sambon Johan är en riktig hejare i köket och satt på ett helt ljuvligt recept på en mjuk pepparkaka, så otroligt saftig och god precis som den ska vara när den är som bäst! Som grädde på moset kan man göra en lyxig pepparkakscrostini med lite av den mjuka pepparkakan, och det receptet hittade jag på Tasteline.

JOHANS MJUKA PEPPARKAKA

175 g smält smör
2 ägg
1 ½ dl långfil
1 ½ dl mjöl
1 ½ dl socker
1 tsk bikarbonat
2 rågad tsk kanel
2 rågad tsk ingefära
2 rågad tsk nejlika


Rör ihop alla ingredienserna och grädda i en smord och bröad form i 175 grader i ca 50-60 min.

PEPPARKAKSCROSTINI
4-6 personer

10 skivor pepparkakscrostini på mjuk pepparkaka
100 g mascarponeost med gorgonzola
2 st färska fikon
1 msk skalade pistagenötter
(kan uteslutas)
Crema di balsamico


Sätt ugnen på 250 grader grill. Lägg pepparkaksskivorna på plåt med bakplåtspapper och rosta ca 1-2 minuter på varje sida tills de fått färg. Fördela osten ovanpå. Skär fikonen i klyftor och garnera med dem. Droppa på lite krämig balsamico. Hacka pistaschmandeln och strö över.

Bild: tasteline.se

Glöggspritzer



Äntligen har årets avsnitt av Leilas Jul satt igång! I veckans avsnitt gjorde hon en läskande variant på den varma glöggen, en glöggspritzer! Jag byter ut Lambrusco till ett gott mousserande Rosévin istället,  Rosé de Pinot som jag tipsade om förra veckan och tillsätter granatäpplejuice för att få den lite juligare! En perfekt fördrink till julfesten!


Glöggspritzer
1 bålskål

4 dl strösocker
2 dl vatten
2 påsar glöggkryddor
1 liter isbitar
½ liter apelsinjuice
½ liter granatäpplejuice eller tranbärsjuice
1 flaska Rosé de Pinot
1 apelsin


Koka upp strösocker, vatten och glöggkryddor och låt sjuda cirka 5 minuter till en kryddig sockerlag. Låt stå och dra ordentligt så lagen tar smak av kryddorna innan de silas bort. Häll isbitarna i en bålskål eller stor tillbringare fyll på med apelsinjuice, granatäpplejuice, mousserande vin och sockerlag. Skiva apelsinen och lägg i skivorna.

Bild: tv4.se

Helgtips - Rosa bubbel från Italien


Det här mousserande rosévinet, Rosé de Pinot, 79 kr, är ett mycket gott och prisvärt mousserande vin från Italien. Det är torrt, druvigt med ett  tydligt inslag av smultron utan att bli för sött. Det passar utmärkt som fördrink till härliga snittar, bland annat mina  Krustader med räkor och creme fraiche som alltid blir en riktig hit! Eller till de ljuvliga färska räkorna från Västkusten som jag drack den till! Rosa bubbel är också alltid en hit på drinken med girlsen! Betyg 4/5.

-Jag önskar er en härlig helg fylld med massa god mat, glädje och kanske ett gott vin!-

Pastisserie - Rue du Pont Nouveau


Denna franskinspirerande pärla är precis nyöppnad sedan en månad till baka och det är Konditor Mattias Ljungberg  från Tössebageriet som driver Rue du Pont Noveau. Han var bla utsedd till Årets Konditor 2006. På dagarna 08-18 drivs pastisserien där man kan äta frukost eller fika med riktigt lyxiga tillbehör, vad sägs om en macaron med färska hallon, jordgubbssaft och en kanna myntate? På kvällarna från kl 18 är restaurangen öppen, men den har jag dock inte provat än. Jag var där och fikade nyligen och det var en riktigt trevlig upplevelse. Härlig modern miljö, goda mackor, gott te, trevliga tjejer bakom disken och en vidunderlig utsikt över bakverken - jag måste återkomma för att prova bara dem! Jag blev totalt hänförd helt enkelt!

Betyg: Mat - 4/5, Service - 5/5, Miljö - 5/5 = 4,6


Bilder: Tagna med mobilkameran, därav dålig bildkvalité


Fjäderholmarnas julbord - mumma!

Igår var vi på Fjäderholmarnas krog och åt julbord. Helt fantastiskt gott och fint var det! Gert Klötzke och deras egen köksmästare Johan Gottberg står för årets meny. Grundfilosofin är "rena smaker från traditioner men med nytänkande". Varje rätt serverades i små portioner, och det togs hela tiden fram nya fat. Bra service och mysig lokal! Det finns till och med tre sorters te eller nymalet bryggkaffe att välja på till de välsmakande desserterna. Det kallar jag kvalité ända ut i fingerspetsarna! Mina favoriter på julbordet var den örtgravade strömmingen, den rökta laxen i olika former, rökta rödingen, laxtartaren med sikrom, älgsteken, julskinkan, cheescaken med hjortron och pepparkaka, mintkyssarna och polkagrisarna.

Till maten fick vi smaka en jättegod mumma, som är en dryck som hör julen till. Den passar perfekt till alla smakerna som julbordet bjuder på! Vi tog reda på vad den goda mumman innehöll, så jag tänkte dela med mig av ett recept i en sån lik kombo som möjligt!

Mumma:

1 flaska porter 33 cl
1 flaska julöl 33 cl
1 flaska sockerdricka 33 cl
4 cl gin
6 cl portvin eller madeira
(1 krm malen kardemumma)


Rör ut kardemumma och madeira i en tillbringare och låt dra en stund. Häll samman (kylda) ingredienserna i en stor karaff. Servera i härliga favoritjulglas!

Bild: Helena från Tre tjejer i köket

RSS 2.0