Ny Rosetta


Idag lyckades jag få till en annorlunda Rosetta mot tidigare försök. Här med mellanmjölk och Karalis 100% Arabica som jag fick av mina goda kaffevänner Mia och Johan. Kaffet ska vara en utmaning enligt baristan som de köpte kaffet av. Vet inte om jag fått helt hej på skotten än, de tåls att övas på! Är dock jättenöjd över Rosettan som känns som en utveckling i Latte Arten!

Blossa Glögg 2008

Blossa lanserar nu sin årliga Starkvinsglögg Julen 2008, 79 kr, med smak av blåbär, blossa klassiska glöggkryddor och kryddnejlika. Blossa 08 har premiär systembolaget den 3 november, en vecka tidigare än förra året, och varje år gäller det som sagt att vara ute i god tid om man vill ha sin del av skörden, för den har en tendens att ta slut. Ett hett tips är att ha koll genom systembolagets hemsida där man kan bevaka lagersaldot.

Precis som förra året kan vi glädjas med att presentförpackningarna med de fem senaste årgångsglöggarna kommer att finnas i beställningssortimentet i år igen. Perfekt gå-bort-present, som present till kunder eller till glöggälskaren som vill återuppleva tidigare årgångar!

Bild: pressbild från blossa.se

Latte Art in progress


Jag var inne på Kaffekompagniet och införskaffade lite nytt kaffe från Johan & Nyström bla, och det innebar revolution för mitt "artande"! Så här fin rosetta har jag inte lyckats åstadkomma tidigare. Nu förstår jag att resultatet har mycket att göra med färskheten på kaffet bland annat, inte bara mikroskummet. I koppen är det röd mjölk med J&Ns Idio Misty Valley, en limited edition från Etiopien som är soltorkat och ekologiskt. Jag tycker att det är ett spännande kaffe med mycket frukt.

Fantastiskt bubbel från bourgogne

Vi var och firade min födelsedag på Restaurang Ett Hundra Ett, och där drack jag ett omåttligt gott mousserande vin från Bourgogne, Cremant de Borgogne Michel Juillot, tillverkad enligt den sk "Champagnemetoden". Producenten ligger utanför distriktet, så det är ingen "riktig" Champagne. Ett mycket torrt och fräscht vin, precis i min smak, "Brut" ska det vara när det gäller mousserande för mig. En besvikelse är dock att denna inte går att köpa i Sverige, utan ni får bege er till restaurangen såvida ni inte befinner er i Frankrike, eller känner för att importera hem ett lass.

Uppdatering:
Efter lite botanisering på systembolaget så hittade jag dessa två lika fantastiska mousserande bourgogne-viner. Crémant de Bourgogne Geisweiler, 83 kr och Crémant de Bourgogne Perle de Vigne, 92 kr. Dessa är några av de bästa mousserande jag druckit! Betyg 5/5 för båda!


Kallrörd äppelsaft


KALLRÖRD ÄPPELSAFT
Ca 5 liter
3 kg äpplen av valfri sort
4 liter vatten
2 ½ kg strösocker
Saft av 2 citroner eller 50 g vinsyra


1. Skölj äpplena och skär dem i små bitar. Lägg bitarna i en stor, ren rostfri bunke. Koka upp vattnet och häll det över äppelbitarna. Låt svalna och lägg på ett lock.
2. Låt stå kallt 2-3 dygn och sila sedan genom en silduk eller finmaskig sil.
3. Tillsätt sockret och den pressade citronen, eller vinsyran, och rör tills allt socker har smält. Häll upp på väl rengforda flaskor och förvara svalt.

Jag hittade det här ljuvliga receptet i Lantliv nummer 11
. Receptet kommer från Elisabeth Johanssons bok Min Äppelbok. Beredningen är nästan densamma som när man gör flädersaft.

Bilder: Lantliv nr 11

Frukost på Le Pain Quotidien

När vi var med familjen i Nice för ett par veckor sen så passade jag och syrran på att äta våran frukost på underbara Le Pain Quotidien. Jag köpte även hem tre av deras härliga marmelader som fanns i mina absoluta favoritglasburkar!

I skyltfönstret skymtar vitt, rött och rosévin på burk!

Galet suktande bakelser!

Mer bakelser och croissanter längst upp i bilden

American pancakes med god Cafe au Lait. De berömda marmeladerna skymtar till vänster!

Frukostbrödet, 3 olika sorter, fruktbrödet är min favorit!

Urgod brushetta, mangosmoothie och Cafe au Lait blev det en morgon, när frukosten hade stängt 11.30, oops(!)

Matbloggspriset

Nu är det dags för 2008 års Matbloggspris! Nominera mig gärna till matbloggspriset om du vill! Kategorierna är “bästa matblogg” samt “bästa dryckesblogg”. Klicka på bilden eller gå in här!

Recept - Lasagne med trattkantareller


4-6 personer:
Lasagneplattor
500 g köttfärs el quornfärs för vegetariskt alternativ
ca 2 l trattkantareller
5 st morötter
2 st medelstora lökar eller 5 st scharlottenlökar
3 st vitlöksklyftor
Matlagningsgrädde
Smör till stekning


Kryddor: Örtagårdskrydda, viltkrydda, chilipeppar, örtsalt, flingsalt, peppar

Bechamelsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tärning grönsaksbuljong


Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra trattkantarellerna och stek dem i smör i ca en minut och häll över i en skål. Förbered bechamelsåsen med smält smör tillsammans med buljongen och varm mjölk i en annan kastrull. Stek nu tärningar av morötterna i pannan, örtsalta och peppra i ca 5 min på medelvärme. Tillsätt hackad vitlök och lök i pannan och stek ca 3 min till. Häll över i skålen med trattisar. Stek köttfärsen med kryddorna tills den är klar. Häll tillbaks de andra ingredienserna och blanda i grädden och rör ihop. Gör nu i ordning bechamelsåsen: Vispa i mjölet i smöret. Tillsätt lite varm mjölk åt gången och värm långsamt upp den. Sänk temperaturen innan den börjar sjuda. Den ska sedan sjuda i ca 5 min. Var noggrann med att röra hela tiden. Varva sedan alla ingredienser med lasagneplattor och grädda i ugnen ca 40 min.

Vintips: Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Reserva, 70 kr, ett prisvärt vin från Chile med bra frukt och en gedigen syra.

Källor: Bechamelsåsen är hämtad från Bree Van de Camp-pinglan Anna.

Urgott Amaronevin

Vi drack ett urgott Amaronevin igår på middag hos mina föräldrar. Jag har inte botaniserat så mycket i viner i den prisklassen, men jag måste säga att det var ett väl prisvärt vin för den upplevelsen som det gav.

Domìni Veneti Amarone Classico, 179 kr, doftade inte så mycket när det kom i glaset vilket kan bero på att vi inte dekanterade vinet utan drack det när vi hade öppnat flaskan. Det gav en rejäl smakexplosion däremot, med toner av mörka bär och vanilj. Ett otroligt fylligt vin med koncentrerat god smak och en anad liten sötma. Den får en stark 4,5:a i betyg.

Jag har inte tidigare varit så jätteimponerad av italienska viner, då jag mest provat viner i 80-kronorsklassen, men nu är jag fast!

RSS 2.0