Fruktbomb - Fleur du Cap Chardonnay

Fleur du Cap är en stor favorit hos mig! Både som rött och vitt. Fleur du Cap Chardonnay är ett otroligt härligt vitt vin som är både friskt och fruktigt. Frukten är mycket tydlig, och det är nog därför jag gillar det så mycket, jag är nämligen mycket förtjust i fruktiga viner! Det har inslag av tropisk frukt, gula äpplen och persika. Det finns två ofiltrerade Fleur du Cap också, en Sauvignon Blanc och en med fyra olika druvor. De är verkligen att rekommendera de med!

Fleur du Cap Chardonnay
Druva: Chardonnay
Distrikt: Western Cape, Sydafrika
Producent: Bergkelder
Pris: 83 kr
Betyg: 5/5

Green & Black´s Ekologiska choklad


Förra veckan var jag på en pressdag med bloggen, arrangerad av Star PR, och där var bland annat Green & Black´s som gör fantastiskt god exklusiv, ekologisk och rättvismärkt choklad. Redan 1994 blev deras Maya Gold Fairtrade-certifierad. Favoriterna är än så länge  Creamy Vanilla White Chocolate, Maya Gold och Dark Chocolate 70%.

En nyhet i sortimentet är Creamy Milk för mjölkchokladsälskare, och den är riktigt god vill jag lova, även om jag föredrar choklad med kakaohalt runt 60 %.

Green & Black´s distribueras av Kung Markatta i Sverige och de är specialiserade på ekologiska livsmedel.

Leilas ljuvligt goda choklad och hallonscones


Dessa ljuvligt goda scones och en stor kopp te har gjort mig sällskap denna morgon. Perfekta när du känner att du vill lyxa till frukosten lite eller överraska frukostgästerna! De är otroligt enkla att svänga ihop och de kommer defenitivt dyka upp om en dryg vecka igen när jag åker upp till fjällen! Man kan utesluta chokladen, de blir minst lika goda utan den. Om man vill ha dem lite nyttigare så kan man ta hälften graham- eller dinkelmjöl!

LEILAS CHOKLAD & HALLONSCONES
ca 12 st

8 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
100 g hackad mörk choklad 70%
150 g frysta hallon
Vispat ägg och råsocker till pensling


Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna. Vispa samman ägg och mjölk och hacka chokladen i små bitar. Blanda vätskan och chokladen i de torra ingredienserna till en deg. Blanda försiktigt i de frysta hallonen utan att de går sönder. Platta ut degen till cirka 3 cm tjock på mjölat bakbord (eller på bakplåten med bakplåtspapper) och stansa ut runda scones eller skär i trekantiga bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg och strö över lite råsocker. Grädda dem i 250 grader till gyllene färg i ca 10 minuter.

Bild: recept.nu

Världens godaste semlor

Min kära vän Fia bakar världens godaste semlor och jag bara måste dela med mig av receptet som delvis kommer från bakboken Sju sorters kakor:

Semlor:
ca 12 st

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg (kan uteslutas)
½ tsk hjorthornsalt
1-2 tsk kardemumma
knappt 1 liter vetemjöl


Smält smöret, häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt salt, socker, kardemumma, degspad och ägg. Blanda i hjorthornsalt och mjöl efter hand och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa i minst 40 min. Degen skall nå dubbel storlek. Knåda degen väl när den jäst klart och baka ut till små runda bullar som läggs på bakplåtspapper. Jäs dem väl igen i ca 40 min under bakduk. Du kan kontrollera om degen är färdigjäst om degen åker upp igen när man trycker på den. Pensla med  mjölk eller ägg när jäsningen är klar. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader (varmluft 200 grader) tills de fått färg i ca 10 min.

Det går bra att baka bullarna i förväg och frysa in!

Fyllning:
vispad grädde
mandelmassa
röd karamellfärg


florsocker till garnering


Skär av locket på bullarna och gröp ur lite i mitten. Rör ihop mandelmassan med lite vispad grädde och det urgröpta brödet till en porös fyllning. Droppa i önskad mängd karamellfärg. Garnera med siktat florsocker.

Och så blev det ett äpple!


Senaste art-skörden skulle bli ett hjärta med övergick i överrasknings-art och blev ett äpple istället. Jag tyckte den var så fin så lägger upp den här! Bilden är dock rätt suddig, tagen med mobilkameran. Kaffet är grymt gott och kommer från Da Matteo i Göteborg. Som tur är har jag en alldeles egen personlig inköpare som förser mig med det goda kaffet. Tack Mia, numera homebarista ;)

Fruktigt Grönt Te - Grön Guava

Grön Guava är en av mina favoriter när det gäller grönt te. Den är otroligt sötfruktigt god med ett Japanskt Sencha-te som bas. Sencha-te skördas den första månaden vilket ger en mild, mjuk och god smak. Den kan även köpas separat som Imperial Sencha, och båda teerna är från favoriten Johan & Nyström.

Favoritbox - Ekologiska Cape Original


Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon
Druva: 60% shiraz och 40% cabernet sauvignon
Distrikt: Western Cape, Sydafrika
Producent: Origin Wine
Pris: 174 kr
Betyg: 5/5

Cape Original är ett fantiastiskt gott och prisvärt ekologiskt vin på box! En klar favorit! Det är ett ungdomligt, fruktigt och syltigt vin, med inslag av skogsbär, gräs och vanilj, och de som känner mig rätt vet att det är några av mina favorittoner på rött vin. Det är inte så fylligt men det gör inget för vinet är rätt så smakrikt i sig. Det är inte lika kraftigt som min andra favoritbox från Sydafrika, Fleru du Cap, men det fungerar alldeles utmärkt ändå, kanske tom ännu bättre som festvin!

Bild: ekovin.se

RSS 2.0