På provning med Renzo Alutto från Ca´du Rabajà

Senast på agendan stod vinprovning hos Tryffelsvinet där vi fick chansen att prova viner från producenten Ca´du Rabajà ifrån byn Barbaresco i Piemonte. Ägaren Renzo Alutto var på plats för att entusiastiskt presentera sitt livs passion, viner från vingården som han ärvt från sin far år 2004 där han tillverkar vin tillsammans med vinmakaren Dante Scaglione. Vi fick prova sex av Aluttos viner och bjöds på en härlig antipasto-tallrik fylld med italienska charkuterier och delikatesser.Det vita vinet Merrigiare Langhe Arneis 2009, 6 flaskor 804 kr, tappades upp endast två veckor sedan. Det föll mig genast i smaken. Med en härlig fräschör och doft av citrusfrukter och vita blommor avslutas den med en spritzighet och en aning sötma. Den första tanken som slår mig är att den passar perfekt för årstiden med alla sommaravlsutningar och fester i trädgården. Betyg 4/5.Barbera d’Alba ”Bricco di Nessuno”, 6 flaskor 1134 kr, är ett kraftigt men mjukt vin med varm frukt av mörka bär. Trots sin höga alkoholhalt på 15 % så är vinet överraskande mjukt. Betyg 4/5.

Två av vinerna kommer
i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget den 2 augusti: Barbaresco Classico, 285 kr, var en riktigt trevligt möte. Härlig mörk frukt, bra balans med en avslutning av örter. Kan lagras. Batyg 4/5. Vill man ta upp det ett snäpp och gillar att lagra vin så är den andra, Barbaresco Rabaja, 375 kr, att rekommendera. Prisvärdheten går att diskutera, jag konsumerar vanligtvis inte viner i den prisklassen.Med på provningen var också ett gäng glada vinbloggare, AuZine, Aqua Vitae, Dricks, Finare Vinare, Frankofilen.

Årets Rosé 2010 och tre andra rosétips

Jag vet inte hur det är för er, men för mig ska ett Rosévin vara lite härligt sötfruktig, gärna med en mullig och tydlig ton av smultron och jordgubbar utan att bli sliskig för det. Det finns många finare Roséviner som har en lite elegantare och strävare ton, som från Cotes du Rhone och Bourgogne. Man skulle kunna säga att de är lite "vuxnare" och passar bättre som matvin. Dessa viner är inte de som jag föredrar när det gäller Rosé.

De viner som jag tidigare år har rekommenderat (som tyvärr har varit tillfälliga) har haft den där perfekta sötfrukten. Även år har jag hittat ett sådant vin, också en tillfällig nyhet fast på box - Untouched by Girasol Rosé, 179 kr. Varm solmogen frukt av smultron och jordgubbar som ger dig en riktig känsla av sommar! (Betyg 5/5). Spanien har definitivt överraskat mig vad gäller Rosévin i år. Jag tycker att de gör dem bra. Nedan finner ni tips på tre Roséviner på flaska som jag rekommenderar, de är inte lika sötfruktiga som Untouched, men de duger bra ändå!

Marqués de Cáceres, 75 kr, är en riktig Roséhit från Spanien som överraskar med sin djupröda frukt och spritziga avslutning(Betyg 4/5).

Jacobs Creek, 69 kr, från Australien är alltid ett säkert kort med sin typiska Rosékaraktär av röda vinbär och hallon (Betyg 4/5).

Bolgarello, 89 kr, från Italien är en lite lättare Rosé med subtil frukt av jordgubbar och körsbär för dem som inte vill ha ett sånt eldigt vin (Betyg 3/5).RSS 2.0