Världens godaste semlor
Min kära vän Fia bakar världens godaste semlor och jag bara måste dela med mig av receptet som delvis kommer från bakboken Sju sorters kakor:
Semlor:
ca 12 st
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg (kan uteslutas)
½ tsk hjorthornsalt
1-2 tsk kardemumma
knappt 1 liter vetemjöl
Fyllning:
vispad grädde
mandelmassa
röd karamellfärg
florsocker till garnering
Semlor:
ca 12 st
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg (kan uteslutas)
½ tsk hjorthornsalt
1-2 tsk kardemumma
knappt 1 liter vetemjöl
Smält smöret, häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt salt, socker, kardemumma, degspad och ägg. Blanda i hjorthornsalt och mjöl efter hand och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa i minst 40 min. Degen skall nå dubbel storlek. Knåda degen väl när den jäst klart och baka ut till små runda bullar som läggs på bakplåtspapper. Jäs dem väl igen i ca 40 min under bakduk. Du kan kontrollera om degen är färdigjäst om degen åker upp igen när man trycker på den. Pensla med mjölk eller ägg när jäsningen är klar. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader (varmluft 200 grader) tills de fått färg i ca 10 min.
Det går bra att baka bullarna i förväg och frysa in!
Det går bra att baka bullarna i förväg och frysa in!
Fyllning:
vispad grädde
mandelmassa
röd karamellfärg
florsocker till garnering
Skär av locket på bullarna och gröp ur lite i mitten. Rör ihop mandelmassan med lite vispad grädde och det urgröpta brödet till en porös fyllning. Droppa i önskad mängd karamellfärg. Garnera med siktat florsocker.
Kommentarer
Postat av: Amanda
SV: Tack så mycket, skall kika runt lite :)
Postat av: Mikael Harmander
Hej,
Nu har jag tinat upp. Men den här staden börjar likna nania. Jag har dock inte några tiopoängare i fickan men vinet Nals Margreid Gewürztraminer 2007 riktigt gott. Annars var semla och punsch riktigt mumma. Med mig är det bara bra. Hur står det till med damen?
Postat av: Marys mat och vintips
Amanda: Gör gärna det ;-D
Postat av: Marys mat och vintips
Mikael Harmander: Oj, låter spännande! Gillar Gewürztraminer, de har några riktigt bra på SB tom! Här är det bara fint, jag har viner på tur att recenseras, så inspirationen är på topp!
Postat av: Mikael Harmander
Hej, då väntar jag med spänning på vilka viner du har på tur att recensera.
Trackback