Somrig Favorit - Bengt Frithiofssons Chardonnay
I helgen drack vi ett riktigt gott vitt vin, Bengt Frithiofsson Chardonnay Semillon 70 kr, Chile. Har länge velat prova Bengt Frithiofssons viner, men det har aldrig blivit av. Som tur var så hade vännerna som vi grillade hos i helgen ett exemplar hemma. Det passade utmärkt till grillad lax och fläskkotlett!
Vinet är friskt och fruktigt med toner av melon och citrus. Detta vin lägger jag lätt till i listan över sommarens bästa grillviner 2008! En stark 4:a får den i betyg.
Vinet är friskt och fruktigt med toner av melon och citrus. Detta vin lägger jag lätt till i listan över sommarens bästa grillviner 2008! En stark 4:a får den i betyg.
Jordgubbs-cupcakes med Cream cheese frosting
Fredagseftermiddagen ägnades åt att baka cupcakes med världens bästa och sötaste bakningskompis, lilla Lovisa! Här följer det första receptet på våra syndigt goda jordgubbs-cupcakes med jordgubbsfrosting:
ca 12 små eller 6 stora cupcakes
100 g smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk 3%
1 citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
0,5 l jordgubbar, skivade
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Börja med att smälta smöret i en kastrull, riv skalet av citronen och skiva jordgubbarna. Spara citronen (saften av citronen ska i frostingen senare). Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner det smälta smöret, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten för att behålla luftbubblorna. Fyll degen i muffinsformar till hälften och lägg i skivade jordgubbar. Fyll formarna upp till 2/3. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt cupcakesen svalna medans du gör frostingen.
Cream cheese frosting med jordgubbssmak:
100 g Philadelphiaost
60 g mjukt smör
300 g (1pkt) florsocker med jordgubbssmak
1/2 citron, saften
Strössel till garnering (vi hade små strösselkulor och strösselhjärtan från ICA)
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt. Vispa i Philadelphiaosten. Bred den på cupcakesen (enkelt att göra med baksidan av en medelstor sked) och garnera med strössel, skivad jordgubbe eller låt fantasin flöda!
Källa: Stor del av receptet är hämtat från Leila Lindholm
Källa: Stor del av receptet är hämtat från Leila Lindholm
Dahlior
De här oemotståndligt söta dahliorna fick mamma av mig igår. Jag älskar att shoppa blommor, och när man inte har en egen uteplats i stan så är underbart att kunna njuta hos nära och kära!
Sommarens bästa grillvin 2008
Nu är grillsäsongen här, då vi samlas för att umgås, spela kubb för att sen sitta på altanen i timmar med en filt för att äta, snacka om livet och dricka gott vin. Vad passar då inte bättre med en lista på två röda och två vita grillfavoriter!
Först ut är Black Granite Shiraz 211 kr, Sydafrika. Ett mjukt, fruktigt och fylligt vin med en syltig smak av björnbär. Passar både till lamm och nöt. Vad mer kan man önska sig av ett perfekt grillvin? Finns även på flaska för 79 kr.
Gnarly Head Zinfandel 87 kr, Kalifornien. Jag har alltid tyckt att Zinfandel är en spännande druva. Den är lite eldig samtidigt som den ofta är fyllig och fruktig. Vinet får gärna vara syltigt, och det är Gnarly Head i ett nötskal. Precis i min smak! Serveras till grillat lamm eller nötkött. Notis: "Gnarly" betyder att vinstockarna får växa fritt åt alla håll utan att bindas upp.
Bonterra Chardonnay 125 kr, Kalifornien är ett ekologiskt vin. Det är ett torrt och fylligt vin med smak av vanilj och tropiska frukter. Mycket gott som det är eller till grillade skaldjur, fisk eller ljust kött. Perfekt grillvin!
Ecologica Torrontés Chardonnay 178 kr, Argentina. Jag har tidigare rekommenderat det röda vinet av märket Ecologica, och nu har jag äntligen provat det vita. Det är ett mycket prisvärt ekologiskt vin från beställningssortimentet, med en frisk smak av citrus, päron och fläder. Fungerar utmärkt som sällskapsvin, eller till grillat, gärna av det lite hetare slaget. Finns även på flaska i det ordinarie sortimentet för 59 kr.
Marys Mat & Vintips
Bloggen byter namn, men behåller samma adress. Jag vill skriva mer om både mat och vin och då passar det ju bra med ett litet namnbyte! Välkommen till Marys Mat & Vintips!